De keuze van de juiste groenbemester (wikke, mosterd, bladrammenas, Italiaans raaigras, …) hangt sterk samen met de geldende wet- en regelgeving en de keuzes die men daar maakt. Gaat men het komende jaar voor mengsels of toch eerder voor enkelvoudige groenbemesting? Het is belangrijk dat u dat vooraf weet. U hebt er als landbouwer immers alle belang bij om de juiste groenbemesters te zaaien, aangezien hier ook subsidies voor gegeven worden door de overheid. Neem dus het totale areaal van uw gronden in overweging voor groenbemesting
Het belang van een goede bodemkwaliteit
Organische stof wordt steeds meer een focus. Daarom neemt het aandeel Japanse haver in de groenbemesters bijvoorbeeld sterk toe. Dankzij een hoog droge stofgehalte voegt dit gewas heel wat organische stof toe aan de bodem. Nog een graag geziene plant binnen de groenbemesters zijn de klavers. Zij binden stikstof uit de lucht en brengen deze in de bodem. U krijgt er dus een gratis bron van stikstofbemesting bij.
Aangezien deze regelgeving constant in evolutie is, checkt u best eerst bij onze vertegenwoordigers welke groenbemesters nog toegelaten zijn en welke subsidies u hiervoor kan krijgen. Van hen krijgt u ook de nodige info over de manier waarop u deze groenbemesting moet beheren en maaien.
Het assortiment groenbemesters dat Luc Pauwels voorziet, is steeds in orde met de geldende wet- en regelgeving.
Vlinderbloemigen
Naast de klaversoorten die u bij de groenbemesters terugvindt, behoren ook eiwitrijke teelten zoals luzerne en veldbonen tot de vlinderbloemigen. Voor deze teelten worden eveneens subsidies voorzien door de overheid omdat op deze manier lokale eiwitteelt gestimuleerd wordt.
De vertegenwoordigers van Luc Pauwels geven u meer informatie over de randvoorwaarden van deze teelten en de subsidies die u hiervoor kan krijgen.